mércores, 26 de xullo de 2023

As mulleres que comen cabezas de peixe


Ilustración de Manuel Marín

Durante un paseo pola praia observo unha gaivota entre unhas algas secas que se mesturan coa area e que a piques están de ser levadas polas ondas; a patiamarela está movéndose pero non logro ver que fai. Ao achegarme descúbroa peteirando nun peixe morto; en concreto no que queda del, apenas un anaco de cabeza xa sen o ollo. Restos que o mar desbota.

Todas temos nas nosas familias mulleres que comen cabezas de peixe; algún home tamén hai, pero son sobre todo mulleres, en concreto as nais. Non sei se este espécime se está extinguindo nestes tempos. Aparece este pensamento mentres alimento a mamá. Lémbroa repartindo a comida na mesa: as mellores talladas eran para o home traballador, e despois ía distribuíndo entre fillas e fillos outros anacos segundo cadanseu gusto; se había polo, as peitugas, as e zancos saían para os pratos de cadaquén; se comiamos peixe, este íase tallando de tal xeito que todos tiñamos a parte desexada. Ela era a última en servirse e curiosamente reservaba a cabeza do peixe. 

Cando se lles pregunta a estas mulleres por que o fan, dirán que é a mellor parte, a que máis lles gusta, a máis saborosa. Nunca recoñecerán que deixan para elas os restos. Un día comentei isto cun amigo e resultou que súa nai facía exactamente o mesmo.

Penso nestas mulleres cando son eu agora a nai de miña nai, a miña propia avoa. Procuro os anacos máis brandos para a súa boca desdentada; a textura líquida o suficiente sólida como para que non atragoe; os doces máis tenros para que sexa capaz de desfacelos na boca. Estoume convertendo nunha comedora de cabezas de peixe!


Ningún comentario:

Publicar un comentario